JOI, 2024-03-28, 11:29 AM


Main
Registration
Login
Welcome Guest | RSS  
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: MORENA  
Forum » SARBATORIILE LA ROMANI » CRACIUNUL » Semnificatia Craciunului
Semnificatia Craciunului
MORENADate: SAMBATA, 2009-12-12, 8:57 AM | Message # 1
OWNER
Group: Administrators
Messages: 649
Status: Offline
Crăciunul sau Naşterea Domnului (naşterea lui Iisus Hristos[1] / Isus Hristos / Isus Cristos) este o sărbătoare creştină celebrată la 25 decembrie (în calendarul gregorian) sau 6 ianuarie (în calendarul iulian) în fiecare an. Ea face parte din cele 12 sărbători domneşti (praznice împărăteşti) ale Bisericilor bizantine, a treia mare sărbătoare după cea de Paşti şi de Rusalii. În anumite ţări, unde creştinii sunt majoritari, Crăciunul e de asemenea sărbătoare legală, iar sărbătoarea se prelungeşte în ziua următoare, 26 decembrie: a doua zi de Crăciun. De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul devine şi o sărbătoare laică, celebrată atât de către creştini cât şi de către cei necreştini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Moş Crăciun”.

I can't give solutions to all of life's problems, doubts, or fears. But I can listen to you, and together we will search for answers.
 
MORENADate: SAMBATA, 2009-12-12, 9:00 AM | Message # 2
OWNER
Group: Administrators
Messages: 649
Status: Offline
În folclor se spune că Fecioara Maria, când trebuia să nască pe fiul lui Dumnezeu, umbla, însoţită de dreptul Iosif, din casă în casă, rugându-i pe oameni să-i ofere adăpost pentru a naşte. Ajunge la casa unor bătrâni, Crăciun şi Crăciunoaie, însă nici aceştia nu o primesc, spre a nu le spurca locul prin naşterea unui prunc zămislit din greşeală. Nemaiputând merge, Maria a intrat în ieslea vitelor, unde au apucat-o durerile naşterii. Crăciunoaia, auzind-o, şi ştiind ce înseamnă o naştere de copil, i s-a făcut milă de dânsa şi s-a dus la ea, îndeplinind rolul de moaşă. Crăciun, când a aflat, s-a supărat şi i-a tăiat babei mâinile; apoi, înspăimântat de tot ce s-a întâmplat, a plecat de acasă. Crăciunoaia a umplut, cum a putut, un ceaun cu apă, l-a încălzit, şi l-a dus să scalde copilul. Maria i-a zis să încerce apa, şi când a bagat cioturile mâinilor, acestea au crescut la loc, mai frumoase decât erau înainte; de la această minune se crede că moaşele au mâini binecuvântate. În altă variantă a poveştii, Maria suflă peste mâinile Crăciunoaiei şi acestea cresc la loc.

I can't give solutions to all of life's problems, doubts, or fears. But I can listen to you, and together we will search for answers.
 
Cyrus83Date: SAMBATA, 2009-12-26, 8:50 AM | Message # 3
MODERATOR
Group: Members
Messages: 192
Status: Offline
Cadourile Craciunului sunt la fel de raspândite si cautate pe cât sunt de încântatoare. Împreuna, ele denota pace, fericire si spiritul de generozitate ce a ajuns sa fie asociat cu aceasta zi, care celebreaza nasterea lui Iisus Hristos.
moscraciun.jpgCraciunul este perioada puternic incarcata emotional, dar este si perioada cadourilor, când sufletul omului se scalda în stralucirea pacii si în bunavointa. Asa cum stim cu totii, aceste simboluri sunt pregatite din vreme si asezate în brad cu multa grija si dragoste. Bradul mai este decorat cu beculete colorate, stralucitoare, beteala, panglici, nuci, boboane, confeti pentru a simula zapada de afara, instalatii luminoase. Ne-am obisnuit ca in fiecare an sa ne impodobim bradul de Craciun cu ornamente variate, multe din acestea fiind simboluri ce poarta incarcatura sentimentelor de foarte bun augur. In spatele ornamentelor-simboluri care împodobesc bradul de Craciun ajutandu-l sa capete o semnificatie deosebita, descoperim sensuri ascunse si profunde.

Attachments: 9792672.jpg (22.6 Kb)
 
Cyrus83Date: SAMBATA, 2009-12-26, 8:52 AM | Message # 4
MODERATOR
Group: Members
Messages: 192
Status: Offline
Porumbelul cu ramura de maslin
Porumbelul a fost dintotdeauna un simbol universal al pacii, iar când este înfatisat cu o ramura de maslin în cioc, el ar dori sa spuna: „Îti cer iertare“ sau „Ma predau“. Sensul acestui simbol este foarte profund, caci sugereaza adoptarea unei pozitii modeste, în interesul instaurarii pacii si bunavointei între oameni. Astfel, porumbelul este un simbol puternic, ce personifica minunatul spirit al Craciunului, acela al prieteniei si bunatatii. Ramura de maslin reprezinta darul lui Dumnezeu dat oamenilor prin Botez.
 
Cyrus83Date: SAMBATA, 2009-12-26, 8:54 AM | Message # 5
MODERATOR
Group: Members
Messages: 192
Status: Offline
Coronitele
Coronita-de-craciun.jpgAgatarea coronitelor de usa casei este un obicei originar din Europa, unde, de Craciun, portile se decorau cu ramuri vesnic verzi, pentru a invita în casa spiritele padurii. Exista crezul ca aceste spirite ar aduce sanatate si noroc. Astazi, oamenii înca îsi împodobesc casele cu coronite de brad si de laur, ca mod de a-si întâmpina prietenii si rudele. Forma circulara a coronitei simbolizeaza natura vesnica a dragostei. Dragostea nu înceteaza niciodata, nu se stinge si nu piere, ea este un ciclu continuu de sentimente frumoase. Coronitele de Craciun se împodobesc, de regula, cu fundite, clopotei si alte simboluri festive.
Attachments: 1144821.jpg (26.9 Kb)


Message edited by Cyrus83 - SAMBATA, 2009-12-26, 8:55 AM
 
Forum » SARBATORIILE LA ROMANI » CRACIUNUL » Semnificatia Craciunului
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright by MORENA © 2024