Mai tii minte inceputul relatiei cand totul mergea ca pe roate, cand de abia asteptati sa va revedeti si cand o zi libera impreuna insemna o zi petrecuta in pat? Dupa cativa ani ritmul relatiei incepe sa se stabilizeze. Maturizarea unei relatii presupune o serie de schimbari. Nu va mai tineti atat de mult in brate, partidele de sex isi schimba frecventa, gesturile romantice devin ceva de domeniul trecutului ba chiar unele gesturi ale partenerului incep sa te enerveze. Poate ca lucrurile au intrat in albia lor normala sau poate ca pur si simplu nu esti fericita. Iar daca o relatie nu te face fericita inseamna ca e timpul sa o repari sau sa ii pui punct.
E greu sa acceptam faptul ca relatia in care ne aflam nu e functionala insa acest pas trebuie facut deoarece e singura modalitate de a ne recupera fericirea. Daca nu prea esti sigura de starea relatiei tale uita-te peste cei 5 indicatori ai unei relatii in dificultate.
1. Certurile ocupa cea mai mare parte a timpului pe care il petreceti impreuna.
Ti se pare ca va certati mai mult decat radeti iar discutiile in contradictoriu au devenit simple pretexte pentru a va arunca in fata nemultumiri mai profunde? In cazul acesta ati depasit limita de cearta acceptabila intr-o relatie.
Cea mai buna solutie pentru a rezolva aceasta problema e consilierea de cuplu. Daca sunteti dispusi sa faceti relatia sa mearga discutati cu un specialist. Acesta va poate ajuta sa va intelegeti mai bine relatia si va poate recomanda tehnicile necesare pentru a o repune pe picioare.
2. Viata sexuala s-a dus pe apa sambetei.
Un semn evident al unei relatii in dificultate e lipsa sexului. Fie ca nu iti mai amintesti ultima data cand ai facut sex cu partenerul de viata, fie ca nu iti amintesti ultima oara cand ai vrut sa faci sex cu el, ambele sunt semne ca trebuie sa revitalizati cumva viata de cuplu.
Cel mai simplu lucru pe care il puteti face e sa stabiliti un program pentru sex si sa va tineti de el. Ne dam seama ca nu suna tocmai romantic sau spontan. Apoi, cu un program pus la punct, incercati sa reaprindeti flacara pasiunii. Incercati lucruri noi, accesorii sexuale, noi pozitii, jocuri de rol, etc. orice v-ar face sa va doriti sa revenit in dormitorul cu pricina cat mai des. Fiecare cuplu mai are si perioade de seceta iar pentru a le pune punct trebuie sa depuneti putin efort.
3. Relatia voastra seamana cu una la distanta desi stati unul langa celalalt.
Comunicarea e o parte vitala a oricarei relatii; atunci cand nu poti vorbi deschis si fara teama cu iubitul tau inseamna ceva nu e in ordine. Aceasta problema devine mai vizibila in conditiile in care la inceput puteati sa discutati despre orice cu foarte mare usurinta iar acum ti se pare ca omul de langa tine e un strain cu care imparti un pat.
Singura solutie e sa va gasiti timp sa discutati fara a va certa si fara a arunca vina unul pe celalalt. Discutati fiecare lucru care va preocupa. Asta nu inseamna ca trebuie sa dezvaluiti fiecare gand ce va trece prin cap (decat daca vreti) ci ca e necesar sa discutati lucrurile care va afecteaza (fie din cadrul relatiei, fie de la serviciu etc.) pentru a avea o relatie ce poate oferi sprijin emotional ambilor parteneri.
4. Cand te gandesti la iubitul tau te incarci cu energie negativa
Cand te gandesti la iubitul tau iti vine in minte un gest romantic care l-a facut candva (si un sentiment de caldura si afectiune) sau grija ca iar trebuie sa ii aduni lucrurile imprastiate prin casa? Gandul ca o sa ramana la tine o seara te face sa te bucuri sau sa te gandesti ca maine iar vei fi obosita si iritata din cauza lui?
Daca ai ales cel ce-al doilea raspuns inseamna ca trebuie sa iti revizuiesti atitudinea pana nu e prea tarziu. Vorbeste cu el, spune-i ce anume te deranjeaza si de ce, si ai grija sa afli si care e parerea lui referitoare la subiect. O relatie functionala trebuie sa fie bazata pe intelegere si sinceritatate asfel incat partenerii sa nu vada in relatie o grija in plus ci mai degraba o modalitate de detensionare.
5. Gelozia e un aspect obisnuit al relatiei voastre.
Un pic de gelozie face bine oricarei relatii amintindu-le partenerilor sa se pretuiasca. Atunci cand gelozia incalca insa independenta celor implicati relatia se poate dovedi a fi o problema in cautarea unei solutii. Gelozia impinge oamenii spre infidelitate, care, la randul ei, distruge relatii.
Un astfel de comportament ascunde in general probleme de incredere si de imagine de sine. O relatie ce nu se bazeaza pe incredere nu are prea multe sanse de reusita sau de a-i face fericiti pe parteneri. Singura solutie posibila e sa descoperiti cauza lipsei de incredere si sa o rezolvati.