MARTI, 2024-04-23, 9:23 AM


Main
Registration
Login
Welcome Guest | RSS  
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
Forum » SPORTS » STIRI & NOUTATI DIN FOTBAL » Ce este Fotbalul
Ce este Fotbalul
BossyDate: MIERCURI, 2009-08-05, 6:00 PM | Message # 1
ADMIN
Group: Administrators
Messages: 722
Status: Offline
FOTBAL- Cum fotbalul e regele sportului o sa incepem cu cateva informatii despre el: Fotbalul este un sport de echipă ce se dispută între două echipe alcătuite din 11 jucători fiecare. Se joacă cu mingea pe un teren dreptunghiular, acoperit cu iarbă, cu câte o poartă la fiecare capăt. Scopul jocului este de a înscrie goluri introducând mingea în poarta adversarului. În afara portarului, ceilalţi jucători nu se pot folosi de mâini pentru a manevra mingea. Caştigătorul meciului este echipa care a înscris mai multe goluri la încheierea partidei. De multe ori este cunoscut şi sub numele de soccer, întrucât cuvântul fotbal se referă şi la alte sporturi asemănătoare (fotbal american, fotbal australian)

Originile fotbalului se află undeva în urmă cu peste 2000 de ani. În 2004, forul ce guvernează acest sport la nivel mondial FIFA (Fédération Internationale de Football Association a recunoscut China ca fiind locul de naştere al fotbalului. În jurul anului 200 î.e.n. chinezii jucau un sport asemănător numit cuju. Regulile au evoluat cu timpul, astfel ajungându-se la sportul practicat astăzi. El mei este asociat si cu rugby-ul sport originar din anglia. de aceea se face confuzia cum ca englezi ar fii inventat fotbalul.Sondajele arata ca in jur de 240 de milioane de persoane joaca fotbal regulat in petse 200 de tari, este un sport foarte mediatizat tocmai de aceea este numit si Regele Sportului cam asta este esentialul despre fotbal va astept si cu alte informati si stiri legate de fotbal sau alt sport pe care il cunsoateti :)

Attachments: 0038159.jpg (20.2 Kb)


We Ride Together We Die Together
 
BossyDate: MIERCURI, 2009-08-05, 6:07 PM | Message # 2
ADMIN
Group: Administrators
Messages: 722
Status: Offline
Regulile jocului de fotbal

Fotbalul se joacă după un set de reguli, cunoscute sub numele de Legile Jocului. Acestea sunt dezvoltate în continuare:

Două echipe de câte 11 jucători fiecare încearcă să lovească o minge rotundă (mingea de fotbal), cu scopul de a o introduce în poarta adversă. Echipa care înscrie mai multe goluri până la finalul jocului este declarată câştigătoare; dacă ambele echipe au marcat acelaşi număr de goluri, meciul este considerat egal. Una din primele reguli este reprezentată de interzicerea atingerii intenţionate a mingii cu mâna în timpul jocului (excepţie fac portarii). Singura dată când jucătorul se poate folosi de mâini este atunci când aruncă de la margine (execută un aut). În rest, jucătorii se pot folosi de orice parte a corpului pentru a direcţiona mingea.

Jucătorii se pot apropia de poarta adversă astfel: prin dribling (alergarea cu mingea la picior); prin pasarea mingii între coechipieri; şi prin şutarea acesteia spre poartă. Jucătorii adverşi pot recupera mingea prin interceptarea unei pase sau prin deposedarea adversarului. Contactul fizic este limitat.

Jocul se opreşte doar în momentul în care mingea părăseşte cu întreaga circumferinţă o linie ce marchează terenul (fie pe pământ, fie în aer) sau când arbitrul fluieră. Jocul se reia prin diferite metode, analizate în continuare.

De obicei, într-un meci disputat la un nivel profesionist se înscriu puţine goluri. De exemplu, în prima divizie engleză (Premier League), în sezonul 2004-2005, s-au marcat, în medie, 2,57 de goluri pe meci. În plus, 88% din jocuri s-au încheiat cu mai puţin de 4 goluri marcate. Dar doar 8% din partidele disputate s-au terminat fără gol marcat.

Tactici


Legile jocului nu impun o altă poziţie ocupată în teren de vreun jucător, in afara celei de portar. De-a lungul timpului au apărut o serie de poziţii specifice. Acestea sunt:

* fundaş - jucător specializat în prevenirea încercărilor de a marca ale adversarilor;
* mijlocaşul - jucător care organizează jocul ofensiv al echipei şi oferă pase decisive atacanţilor; totodată el ajută apărătorii, încercând să oprească atacurile adverse încă de la început;
* atacantul - jucător al cărui principal rol este acela de a marca goluri.

Aceste poziţii sunt împărţite la rândul lor, după timpul petrecut de un jucător într-o anumită parte a terenului de joc. De exemplu, există fundaşi centrali, sau mijlocaşi stânga.

După cum am mai spus, aceste poziţii nu sunt restricţionate de reguli, iar fotbaliştii sunt liberi să-şi schimbe poziţiile în timpul jocului. Acest lucru se aplică şi portarilor, care deşi în marea majoritate a timpului se află în preajma porţii proprii, pot participa oricând la jocul ofensiv al echipei. Cele mai întâlnite cazuri sunt la loviturile libere sau la cornere.

Dispunerea jucătorilor pe teren se numeşte aşezare tactică. Exemple de aşezări tactice: 4-4-2 (4 fundaşi, 4 mijlocaşi, 2 atacanţi); 4-5-1.

Stabilirea aşezării tehnico-tactice a echipei intră in subordinea antrenorului.

Attachments: 9219147.jpg (12.6 Kb) · 0332939.png (19.2 Kb)


We Ride Together We Die Together
 
AdyDate: MIERCURI, 2009-08-05, 9:37 PM | Message # 3
Major general
Group: Moderators
Messages: 73
Status: Offline
:Dsooper explicare....acum inteleg mai bine fotbalul:D
 
BossyDate: JOI, 2009-08-06, 8:54 AM | Message # 4
ADMIN
Group: Administrators
Messages: 722
Status: Offline
ma bucur oricum in mare parte toti brbatii stiu cam tot despre fotbal .. dar pentru cine nu stie in special femeile se pot informa aici tongue :p tongue

We Ride Together We Die Together
 
BossyDate: JOI, 2009-08-06, 9:05 AM | Message # 5
ADMIN
Group: Administrators
Messages: 722
Status: Offline
Aplicabilitatea regulilor

Legile principale ale jocului sunt în număr de 17. Aceleaşi legi se aplică la toate nivele fotbalistice, chiar dacă prefaţa regulamentului permite federaţiilor naţionale să modifice anumite pasaje pentru diverse categorii (juniori, seniori, femei, etc.) Pe lângă cele 17 legi, numeroase alte decizii şi directive IFAB contribuie la reglementarea jocului de fotbal. Legile pot fi găsite pe site-ul oficial al FIFA.

Jucători şi echipament

Fiecare echipă este alcătuită din maxim 11 jucători (excluzând rezervele), dintre care unul trebuie să fie portarul. Regulile spun ca minimul de jucători acceptat într-o echipă este de 7. Există o varietate de poziţii în care jucătorii sunt amplasaţi de către un antrenor/manager, acestea nefiind prevăzute în regulamentul fotbalistic.

Fiecare echipă trebuie să desemneze un portar. Acesta este singurul căruia i se permite să atingă mingea cu mâinile. Totuşi, nici el nu are voie să facă acest lucru în afara suprafeţei de pedeapsă (careul de 16 metri) din faţa porţii sale.

Echipamentul de bază al jucătorilor este format dintr-un tricou, pantaloni, ciorapi (jambiere) şi apărătoare. Jucătorilor le este interzis să poarte altceva ce ar putea fi periculos pentru ei sau pentru alt jucător (inclusiv bijuterii sau ceasuri).

Un anumit număr de jucatori pot fi schimbaţi în timpul unui joc. Numărul maxim de înlocuiri, în meciurile internaţionale şi la nivel de ligi naţionale, este de 3. La alte nivele acest număr poate varia. Motivele cele mai întâlnite ce cauzează o schimbare sunt accidentările, oboseala, schimbările tactice sau tragerile de timp pe final de joc. La nivelul seniorilor, un jucător înlocuit nu poate reintra în joc.


We Ride Together We Die Together
 
AdyDate: DUMINICA, 2009-08-09, 1:25 PM | Message # 6
Major general
Group: Moderators
Messages: 73
Status: Offline
:D asa bossy sa inteleaga si doamnele ce-i fotbalul...cum a spus una: "fotbalul e sportul in kre fug 22 de oameni dupa o singura minge...mai bn sa le dea la toti kte una sa nu-si mai doreask mingea adversarului"
 
BossyDate: DUMINICA, 2009-08-09, 4:20 PM | Message # 7
ADMIN
Group: Administrators
Messages: 722
Status: Offline
Oficiali

Un joc este condus de un arbitru. Acesta deţine "întreaga autoritate de a pune în aplicare Legile Jocului, în concordanţă cu meciul la care a fost delegat" (Legea 5), iar deciziile sale sunt finale şi indiscutabile. Arbitrul este ajutat de 2 arbitri asistenţi (popular denumiţi tuşieri). În jocurile disputate la cel mai înalt nivel există şi un al patrulea oficial. Acesta îl poate înlocui pe arbitru în cazul în care acesta se află în imposibilitatea de a mai conduce meciul

Terenul de joc

Lungimea terenului de joc, în cadrul meciurilor oficiale trebuie să fie cuprinsă între 100-110 m, iar lăţimea, între 64-75m.

În lungime, marginile terenului sunt delimitate de liniile de margine, în timp ce în lăţime (unde se află porţile), acestea sunt reprezentate de liniile de poartă. Pe fiecare linie de poartă, la cele 2 capete ale terenului, se găseşte câte o poartă. Lăţimea acesteia trebuie să măsoare 7,32m şi înălţimea, 2,44m. În spatele porţii se fixează plasa porţii, deşi aceasta nu este obligatorie prin regulament.

În faţa fiecărei porţi se află o suprafaţă a terenului, denumită suprafaţa de pedeapsă (popular, "careul de 16m" sau "careul"). Această suprafaţă este formată din: linia de poartă; 2 linii, ce pornesc de pe linia de poartă (la 16,5 m distanţă de bara porţii) şi înaintează 16,5 m în interiorul terenului; linia ce uneşte ce le 2 linii anterior explicate. Această suprafaţă îndeplineşte mai multe funcţii. Cea mai importantă este aceea de a delimita locul până la care portarul poate juca mingea cu mâna. Deasemenea, un eventual fault al unui apărător asupra unui atacant advers în această suprafaţă se va penaliza, de obicei, cu o lovitură liberă directă, cunoscută sub numele de lovitură de pedeapsă (penalty).

Terenul de joc are şi alte delimitări, abordate în articolul special dedicat acestuia.

Attachments: 4858956.jpg (28.6 Kb) · 5637631.jpg (117.3 Kb)


We Ride Together We Die Together
 
AdyDate: LUNI, 2009-08-10, 6:29 PM | Message # 8
Major general
Group: Moderators
Messages: 73
Status: Offline
stadionul Ghencea;)) dar e admisa si marime mai mik:D...de ex Ion Oblemenco de aici din Craiova are 90 lungime x 50 latime;)
 
BossyDate: MIERCURI, 2009-08-12, 3:35 PM | Message # 9
ADMIN
Group: Administrators
Messages: 722
Status: Offline
e posibil eu am redat marimea standard .. ca daca stai sa te gandesti la noi in tara nu prea suntem la punct cu normele cred ca celo mai imp pana la urma e sa se poata juca pe el restul sunt doar bo nusuri

We Ride Together We Die Together
 
BossyDate: MIERCURI, 2009-08-12, 3:55 PM | Message # 10
ADMIN
Group: Administrators
Messages: 722
Status: Offline
Timpul normal de joc

Un meci obişnuit de fotbal este alcătuit din 2 perioade de timp (reprize) de câte 45 de minute fiecare. Pauza dintre ele este de obicei de 15 minute.

Prelungirile

Arbitrul este cel care cronometrează meciul. El trebuie să aproximeze cât timp se pierde cu schimbările, cu asistenţa medicală oferită jucătorilor accidentaţi, cu avertizarea şi eliminarea jucătorilor, cu tragerile de timp, etc. Când există astfel de evenimente, arbitrul hotărăşte prelungirea reprizei; durata cu care se prelungeşte rămâne la latitudinea arbitrului şi doar el stabileşte când fluieră încheierea reprizei. Nu există alţi oficiali care să cronometreze meciul, deşi arbitri asistenţi pot purta ceasuri, iar la nevoie îl pot ajuta pe "central". În meciurile la care există şi arbitru de rezervă, acesta este înştiinţat de arbitru cu câte minute se va prelungi meciul, iar el indică jucătorilor şi spectatorilor numărul de minute, ridicând o tabelă pe care stă scris acest număr.

Reprizele de prelungiri şi loviturile de departajare

În unele competiţii, dacă meciul se incheie la egalitate, se joacă încă 2 reprize de prelungiri, de câte 15 minute fiecare. Dacă şi după acestea scorul rămâne egal, se execută lovituri de departajare (lovituri de la 11m) pentru a se stabili echipa învingătoare. Golurile înscrise din aceste penalty-uri nu se iau în considerare la rezultatul final.

În competiţiile în care se joacă două manşe (fiecare tur presupune ca echipele să joace 2 meciuri între ele) se poate utiliza aşa-numita regulă a golului marcat în deplasare în cazul în care echipele se află la egalitate pe totalul celor două manşe. În cazul în care echipele sunt egale şi la numărul de goluri marcate în deplasare, există 2 variante: ori se trece la executarea loviturilor de departajare, ori meciurile se consideră încheiate la egalitate şi se dispută un nou meci (rejucare).

Golul de aur şi golul de argint

La sfârşitul anilor '90, IFAB a experimentat diferite metode de a evita stabilirea echipei învingătoare prin executarea loviturilor de departajare. Acest mod de a pierde un meci este foarte neplăcut pentru orice club.

Metodele au constat în încheierea jocului în prelungiri, mai devreme de cele 30 de minute obişnuite. Fie când se marchează primul gol (gol de aur), fie la sfârşitul primei reprize de prelungiri, în cazul în care una dintre echipe are în acel moment avantaj pe tabela de scor (gol de argint). Aceste experimente au fost retrase destul de repede.

Golul de aur a fost folosit la Campionatul Mondial din 2002 (Coreea de Sud-Japonia), iar golul de argint la Campionatul European din 2004 (Portugalia).

Attachments: 7973532.jpg (145.2 Kb) · 8595934.jpg (91.1 Kb) · 3951944.jpg (109.0 Kb) · 2902715.jpg (109.4 Kb)


We Ride Together We Die Together
 
AdyDate: SAMBATA, 2009-08-15, 1:36 PM | Message # 11
Major general
Group: Moderators
Messages: 73
Status: Offline
hehe interesante reguli cu golurile astea de aur si argint....erau chiar reusite la unele meciuri....cre k tre sa ma apuc si yo incet incet iar de jukt fotbal :D
 
BossyDate: DUMINICA, 2009-08-16, 1:31 AM | Message # 12
ADMIN
Group: Administrators
Messages: 722
Status: Offline
inca nu e prea tarziu eu joc mereu la sf de saptamna cu baietii te mentine in forma

We Ride Together We Die Together
 
BossyDate: DUMINICA, 2009-08-16, 1:35 AM | Message # 13
ADMIN
Group: Administrators
Messages: 722
Status: Offline
Faultul şi comportamentul nesportiv

Faultul se produce în momentul în care un jucător comite o faptă nesportivă citată de Regulamentul de fotbal, în timp ce mingea se află în joc. Ele se regăsesc în Legea 12. Faptele mai grave, cum sunt henţul (jucarea mingii cu mâna), tragerea unui adversar, împingerea unui adversar, etc., se pedepsesc cu lovitură liberă directă sau lovitură de la 11 metri (dacă "infracţiunea" se produce în careul de 16 metri). Celelalte se pedepsesc cu lovitură liberă indirectă.

Comportamentul nesportiv poate apărea oricând, atât la jucătorii aflaţi pe gazon, cât şi la rezerve. Faptele ce conduc la un astfel de comportament sunt considerate a fi împotriva spiritului jocului şi se pedepsesc cu cartonaş galben sau cu cartonaş roşu (eliminare).

În ultimul timp, în fotbalul profesionist a apărut o nouă problemă: simularea. Aceasta constă în căderea unui jucător cu scopul de a obţine o lovitură liberă (eventual un penalty), chiar dacă nu a existat în prealabil contact între el şi jucătorul advers (presupus că ar fi faultat). Fiind un gest greu de sesizat de arbitri, simularea este acum considerată "gest nesportiv" şi este sancţionată cu cartonaş galben.


We Ride Together We Die Together
 
AdyDate: DUMINICA, 2009-08-16, 11:26 PM | Message # 14
Major general
Group: Moderators
Messages: 73
Status: Offline
dap...da yo cum am avut entorsa la glezna dreapta ink nu sunt la forma optima sa joc fotbal...cel putin pe moment
 
arfeDate: MIERCURI, 2009-08-19, 6:15 PM | Message # 15
Colonel
Group: Members
Messages: 9
Status: Offline
Unii îl consideră “sportul-rege”, sportul prin excelenţă sau singurul sport demn să stîrnească marile iubiri. Marile iubiri şi marile solidarităţi între cei care-l venerează. Atracţia lui ţine de inefabil. Ca orice obiect al unei îndrăgostiri, el nu poate fi povestit, nu poate fi descris în ceea ce este el esenţial şi fascinant. De fapt, fotbalul nu e numai un sport. Fotbalul e un mod de viaţă. Fotbalul e o filozofie. E magie. E una din religiile cu cei mai numeroşi adepţi de pe pămînt. Faptul că el a fost transformat, între timp, în industrie, nu-i scade deloc din merite, din puritatea iniţială. (Se pare că acesta este destinul oricărei religii: să fie deturnată, cu timpul, într-o activitate profitabilă; dar asta nu înseamnă, Doamne fereşte!, că ea ar fi greşită în esenţă.)

Alţii îl denunţă ca pe un nou opiu al popoarelor. Un opiu de calitate îndoielnică, făcut din vulgaritate, instincte primare şi violenţă. Fotbalul e un teritoriu al atitudinilor macho, al intoleranţei, al tribalismului şi al rasismului. Unul care promovează şi ajunge să transforme foarte repede în vedete (şi, deci, în modele) personaje inculte şi de o calitate umană proastă. Ba, mai mult, fotbalul e, de fapt, o mare inginerie financiară, care se hrăneşte din exploatarea instinctelor joase ale maselor. Nu mai este de mult un joc, ci doar o formă de manipulare aducătoare de profit, iar în spatele lui se dau tunuri financiare şi se trag iţe. Popularitatea lui se bazează pe faptul că se adresează tocmai trăirilor primare ale oamenilor, deci celui mai mic numitor comun.

Voi de ce parte a baricadei vă aflaţi?

 
AdyDate: VINERI, 2009-08-21, 12:25 PM | Message # 16
Major general
Group: Moderators
Messages: 73
Status: Offline
cred k cea mai graitoare imagine a fotbalului de la noi din tara s-a petrecut aseara in capitala la cele 2 meciuri de aksa a stelei si a lui dinamo...unde steaua a jukt fara suporteri iar la dinamo au intrat pe teren...acu sa se astepte la represalii...unde nu-i cap vai de picioare...
 
BossyDate: LUNI, 2009-08-24, 10:29 PM | Message # 17
ADMIN
Group: Administrators
Messages: 722
Status: Offline
mie imi place fotbalul mai ales sa il joc .. ar consider ca multe persone uita ca fotbalul e doar un sport si atat..NU UITATI ASTA

We Ride Together We Die Together
 
BossyDate: LUNI, 2009-08-24, 10:46 PM | Message # 18
ADMIN
Group: Administrators
Messages: 722
Status: Offline
Avantajul

Avantajul presupune ca arbitrul să permită continuarea jocului (să nu-l oprească) chiar dacă la un moment dat se produce o "infracţiune" împotriva unei echipe. Acest lucru se intâmplă doar dacă acea echipă poate beneficia de nesancţionarea greşelii adversarului. Dacă nu se profită de avantajul lăsat, arbitrul poate reveni asupra deciziei şi poate întoarce faza la momentul iniţial, acordând lovitură liberă. Timpul scurs între acordarea avantajului şi revenirea la faza premergătoare nu poate depăşi 4-5 secunde.

Chiar dacă se utilizează această clauză a avantajului, la prima întrerupere a jocului, arbitrul poate sancţiona (dacă este necesar) jucătorul ce a comis faultul (gestul nesportiv).

Attachments: 4614170.jpg (29.9 Kb)


We Ride Together We Die Together
 
BossyDate: LUNI, 2009-08-24, 11:00 PM | Message # 19
ADMIN
Group: Administrators
Messages: 722
Status: Offline
Ofsaidul

Legea ofsaidului limitează posibilitatea atacanţilor de a se poziţiona atât în faţa mingii (mai aproape de linia porţii), cât şi în faţa penultimului jucător advers. Adesea se spune că această regulă a fost creată pentru a evita ca jucătorii să aştepte mingea într-un singur loc, cât mai aproape de poarta adversă (popular vorbind, "să stea la pomană"). Dar în realitate, legea este similară celei din rugby. Detaliile şi aplicarea acestei legi sunt complexe şi de multe ori ea naşte controverse
Attachments: 9859309.png (11.2 Kb)


We Ride Together We Die Together
 
MORENADate: MARTI, 2009-08-25, 4:55 PM | Message # 20
OWNER
Group: Administrators
Messages: 649
Status: Offline
Quote (Bossy)
ma bucur oricum in mare parte toti brbatii stiu cam tot despre fotbal .. dar pentru cine nu stie in special femeile se pot informa aici tongue tongue tongue

Quote (Ady)
:D asa bossy sa inteleaga si doamnele ce-i fotbalul...cum a spus una: "fotbalul e sportul in kre fug 22 de oameni dupa o singura minge...mai bn sa le dea la toti kte una sa nu-si mai doreask mingea adversarului"


Intrebari puse de femei in timpul meciurilor la CM2006":
a. Astia cu cine joaca?
b. Poti sa schimbi pe Acasa, sa ma uit la "Lacrimi de iubire"?
c. Auzi, Figo e casatorit?
d. Tie care tricou iti place mai mult?
e. Aia care n-au mingea de ce fug?
f. Te intereseaza si prelungirile?
g. Cate reprize sunt in total?
h. Daca in spatele portii e plasa, de ce nu se pune si in jurul terenului?
i. De ce toata lumea fuge in cealalta directie dupa ce s-a dat un gol?
j. Vrei sa vorbesti cu mama la telefon?
k. Ma mai iubesti?

tongue tongue tongue tongue tongue


I can't give solutions to all of life's problems, doubts, or fears. But I can listen to you, and together we will search for answers.
 
Forum » SPORTS » STIRI & NOUTATI DIN FOTBAL » Ce este Fotbalul
  • Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
Search:

Copyright by MORENA © 2024