VINERI, 2024-04-19, 11:56 PM


Main
Registration
Login
Welcome Guest | RSS  
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: MORENA  
Forum » LIFE STORIES/ POVESTI DE VIATA » DESPRE DRAGOSTE » MANIPULAREA PRIN EMOTII
MANIPULAREA PRIN EMOTII
MORENADate: DUMINICA, 2009-07-26, 2:23 PM | Message # 1
OWNER
Group: Administrators
Messages: 649
Status: Offline
Cand vrem sa obtinem ceva de la partenerul de cuplu sau sa rezolvam o situatie de conflict, constient sau nu, apelam la o intreaga gama de metode: convingerea (persuasiunea), seductia, tandretea sau agresivitatea. Dar putini dintre noi devin constienti de faptul ca astfel, pe nesimtite, ne transformam in manipulatori sentimentali.

Ce denota manipularea sentimentala?
Dupa unii este un indice de slabiciune, cel care se simte mai slab incearca sa manipuleze. Dupa altii este un semn de inteligenta, o forma de adaptare si o cale de a restabili armonia si echilibrul unei relatii.

Este manipularea prin emotii un lucru negativ?
Da, daca exista un interes ascuns si egoist. Da, daca se urmareste anihilarea personalitatii celuilalt. Este gresit sa-l transformi in alta persoana, cea care vrei tu sa fie. Este gresit sa il faci sa vada realitatea numai dupa coordonatele tale. Da, mai ales in primul stadiu al unui cuplu, cand intentia de manipulare poate insemna multa iluzionare si lipsa de cunoastere reciproca.
Nu, daca demersul este bine intentionat si are o finalitate pozitiva. Nu, daca persoana care manipuleaza ofera dragoste si incredere. Un exemplu clar de manipulare pozitiva il intalnim la copiii mici, care o mangaie pe mama lor cand aceasta este suparata sau se pun pe plans pentru a pune capat unei pedepse. Este o forma de invatare de tip emotional, prin care copilul invata sa se adapteze, sa se protejeze si sa diferentieze diferite emotii.
Exista mai multe forme de convingere prin folosirea emotiilor celuilalt:

Persuasiunea, care presupune convingerea partenerului prin:
---Insistenta, pana ce mesajul este receptionat si asimilat, prin repetare (“Am spus-o si o tot repet, pentru ca mi se pare important”, “Incearca sa te gandeti si tu”, “Revin la aceeasi problema”)
---Forta argumentelor aduse (“Este in avantajul nostru”, “Avem amandoi de castigat din asta”)
---Prestigiul de care se bucura persoana care incearca sa convinga (“Stii cat de mult inseamna pentru mine”, “M-as bucura mult”, “Imi doresc de mult lucrul asta”)
Persoana care este tinta persuasiunii este constienta de intentia de a fi convinsa, lucru extrem de important, care o pune pe picior de egalitate cu “partea adversa” intr-o disputa. Ea poate sa-si foloseasca la randul sau puterea de convingere, argumentele. Cel mai adesea, amandoi partenerii pot incerca sa ajunga la un compromis prin negociere, rezolvand conflictul prin gasirea unor solutii convenabile de ambele parti.

Manipularea este tot o forma de convingere, dar ceea ce-i confera termenului o conotatie negativa este faptul ca cel mai adesea intentiile urmarite de manipulator sunt ascunse. In plus, cel manipulat nu este constient ca este tinta unui atac. Sau chiar daca isi da seama , el nu cunoaste toate aspectele unei probleme. I se prezinta o perspectiva, cand de fapt lucrurile stau diferit si se urmareste cu totul altceva. Despre aspectele morale ale manipularii am discutat mai sus. Sa vedem acum care sunt metodele de manipulare:
--- folosirea sentimentelor pozitive, oferite in mod conditionat: “Te iubesc daca faci cum spun eu”, “Daca faci ca mine, e un semn ca esti inteligenta”, “Daca faci ca mine, am sa ma revansez”, “Daca ma asculti, n-o sa-ti para rau”)
---folsirea emotiilor negative ca anxietate, disperare, tristete, furie etc. (”M-ai facut sa-mi ies din fire”, “Lasa-ma, sunt suparata pe tine”, “Din cauza ta sufar de depresie”, “Mi-am pierdut tot entuziasmul”)
---acuzarea unor tulburari somatice, functionale sau neurovegetative, ca urmare a starii de conflict (“Ma doare inima pentru ca m-ai suparat”, “M-a durut capul toata ziua”, “Simt ca ma ia cu lesin”, “Mi-e rau cand ma cert cu tine”).

Santajul emotional, este o forma agresiva de convingere, pentru ca se recurge la amenintare(“Daca pleci, pleci pentru totdeauna!”, “Plec, dar iau si copilul”, “Nu pot trai fara tine”). Cel supus santajului este constient de riscuri si din doua rele, alege raul care i se pare a fi cel mai mic. El este constrans sa ia astfel o decizie in avantajul “partii adverse”. Destul de des practicat in cuplu este santajul prin intermediul sexului. Este tot o forma de convingere prin emotii, stiut fiind ca actul sexual presupune si participare emotionala. In unele cazuri, este o metoda extrem de puternica de convingere.


I can't give solutions to all of life's problems, doubts, or fears. But I can listen to you, and together we will search for answers.
 
black_devilDate: MIERCURI, 2009-08-05, 8:17 PM | Message # 2
Lieutenant
Group: Members
Messages: 35
Status: Offline
=)))))manipularea prin emotii...exista asa ceva?...cine mai simte emotii?=))))) ;)
 
BossyDate: VINERI, 2009-08-07, 0:12 AM | Message # 3
ADMIN
Group: Administrators
Messages: 722
Status: Offline
hm manipularea este unul din procedeele pe care le prefer si la care ma pricep foarte bine ... manipularea prin orice mijloc dar mai ales sentimental necesita inteligenta, indiferenta , in concluzie lipsa de scrupule

We Ride Together We Die Together
 
MORENADate: VINERI, 2009-08-07, 2:00 PM | Message # 4
OWNER
Group: Administrators
Messages: 649
Status: Offline
butcher butcher butcher Hmmmmmmm Bossy pari un ingeras cu temperament de diavol devil devil devil

I can't give solutions to all of life's problems, doubts, or fears. But I can listen to you, and together we will search for answers.
 
MORENADate: VINERI, 2009-08-07, 2:16 PM | Message # 5
OWNER
Group: Administrators
Messages: 649
Status: Offline
De foarte multe ori, relaţiile noastre cu persoanele apropiate sunt parazitate de şantajul sentimental, adică de o formă de manipulare care urmăreşte să obţină supunerea noastră. Ceea ce ştim mai puţin este că şantajul sentimental funcţionează doar când permitem oamenilor să afle care sunt punctele noastre sensibile şi cum să fie folosite.

1. Cum il anihilezi pe santajistul sentimental?

Şantajul sentimental este o formă de manipulare prin care oameni apropiaţi nouă ne ameninţă, direct sau indirect, că ne vor pedepsi dacă nu facem ceea ce doresc ei. În miezul oricărui tip de şantaj se află o ameninţare de genul "Dacă nu te comporţi cum vreau eu, vei suferi".
Creşterea asertivităţii, decizia luată nu din teama de a supăra sau dezamăgi, ci din motive raţionale, puterea de a spune un “Nu!” ferm, simţul umorului, transformarea şantajistului în aliat, iată doar o parte din jaloanele de pe parcursului antrenamentului psihologic.

Când coborâm în zona de şantaj, în jurul nostru se formează o ceaţă deasă de sentimente, iar noi ne pierdem capacitatea de a gândi limpede la ceea ce face şantajistul sau la ceea ce facem noi ca răspuns. Prin ceaţă înţeleg o combinaţie de teamă, obligaţie şi vinovăţie, cele trei sentimente pe care ni le intensifică şantajiştii.
În psihicul şantajistului, frustrarea are o legătură cu teama profundă, pregnantă, de a pierde şi de a fi privat de ceva.
Pe de cealaltă parte, şantajul reuşeşte în măsura în care găseşte punctele slabe, cum sunt teama de mânie, neîncrederea în sine sau tendinţa de a lua pe umerii noştri responsabilităţile altora.
Creşterea asertivităţii, decizia luată nu din teama de a supăra sau dezamăgi, ci din motive raţionale, puterea de a spune un “Nu!” ferm, simţul umorului, transformarea şantajistului în aliat, iată doar o parte din jaloanele de pe parcursului antrenamentului psihologic.

2.Cum poti scapa de manipularea sentimentala?
Primul pas ar fi sa stabilesti care sunt responsabilitatile tale fata de cel care te manipuleaza, adica sa te gandesti la dorintele proprii si la ceea ce ai vrea tu sa faci. Important este apoi sa inveti sa spui nu, indiferent ce riscuri ar atrage dupa sine noua ta atitudine.

3. Scapa de manipularea sentimentala

Stabilesti care sunt responsabilitatile tale.
Gandese-te la dorintele tale si la ceea ce ai vrea tu sa faci.
Invata sa spui nu, indiferent ce riscuri ar atrage dupa sine noua ta atitudine.
Dezvolta-ti inteligenta emotionala prin: invatarea ascultarii mesajului celuilalt, a intelegerii lui, redescoperirea imbratisarii tandre, nonerotice (ne tinem partenerul in brate timp de 30 minute, meditand in liniste).
Exprima-ti dorintele, nevoile si nu te baza doar pe puterea lui de a ghici.
Imparte sarcinile in mod echitabil.
Modifica-ti conceptiile de viata astfel incat sa fii convins(a) de adevarul afirmatiilor: Nu exista esec, ci doar succes partial!


I can't give solutions to all of life's problems, doubts, or fears. But I can listen to you, and together we will search for answers.
 
BossyDate: SAMBATA, 2009-08-15, 9:41 PM | Message # 6
ADMIN
Group: Administrators
Messages: 722
Status: Offline
cred ca prima data cand incerci santajul sentimental e in copilarie .. cei mici sunt cei mai buni santajisti ... e destul de greu de combatut acest santaj dar nu si imposibil conteaza si pe cine santajezi cool B) cool oricum daca stii sa iti joci cartile bine nu ai cum sa dai gres . garantez eu smile :) :)

We Ride Together We Die Together
 
MORENADate: JOI, 2009-08-27, 12:39 PM | Message # 7
OWNER
Group: Administrators
Messages: 649
Status: Offline
Corect spus Bossy doar ca copilasii o fac involuntar manipularea pe cand un om in deplinatatea facultatiilor mintale o face voit si constient . El e cu minciuna, ea vorbeste-ntruna descrie cercul vicios în care se învârtesc mii de femei si de barbati, amenintându-se unul pe celalalt cu cicaleala, cu minciunile, cu santajul emotional, cu obiceiurile proaste, cu prejudecatile. Iesirea din acest cerc vicios este posibila numai daca sunteti în cunostinta de cauza. Mai întâi trebuie sa acceptati ca în fata dumneavoastra se afla un(o) necunoscut(a), o fiinta care poate fi minunata cu conditia sa-i cititi cu atentie manualul de utilizare, dupa care veti fi gata sa învatati o noua limba, masculina sau feminina, dupa caz.
Înarmati cu aceste instrumente, cu multa bunavointa si cu rabdare, recunoscându-va cu sinceritate în exemplele date, veti fi gata sa porniti într-o aventura a cunoasterii plina de adevaruri simple, presarata cu bancuri, cu maxime si mai ales cu solutii clar exprimate si simplu de aplicat.

Folositi aceaste sfaturi ca pe un simulator al vietii de cuplu si veti întelege ca niciodata nu e prea târziu pentru a trai fericirea în doi.

Attachments: 2533404.jpg (17.7 Kb)


I can't give solutions to all of life's problems, doubts, or fears. But I can listen to you, and together we will search for answers.
 
bogdanDate: JOI, 2009-08-27, 2:58 PM | Message # 8
Lieutenant
Group: Members
Messages: 19
Status: Offline
Dap interesant subiect,ce pot spune bine ales
,sa nu uitam ca TOTI l-am folosit si poate il folosim poate unii intr-o masura mai mare sau mai mica decat altii,dal il folosim ,nu putem sa traim fara sa ne folosim de cele lumesti ,am fi absurzi sa nu rewcunoastem ca folosim aceasta metoda de santaj exemple ssant multilp"DRAGA TI AM ZIS SA NU MAI BEI ,LAS CA DISCUTAM ACASA,.......DRAGA MEA INCETEAZA CU VAICAREALA (NU MAI AM PARFUMM MACHIAJ OJA,NU AM CU CE SA MA IMBRAC CUM VREI SA MERG ...)IAR TE DUCI LA MECI CU BOSCHETARII AIA DE PRIETENI ETC .....deci sa revenimsa nu ne mintim ca vom folosi volulntar sau involuntar acest TRATAMENT RECIPROC CU ELECTRO SOCURI mult timp de acum incolo
 
MORENADate: VINERI, 2009-08-28, 9:43 PM | Message # 9
OWNER
Group: Administrators
Messages: 649
Status: Offline
Pffffffff bogdane eu niciodata nu am folosit astfel de exclamatii in cel mai rau caz i am zis "nu ma simt bine dute tu " sau "nu mai bine iesim noi doi undeva ?". Nu am sa fiu falsa sa spun ca nu se folosesc santaje dar eu ma refeream la acele santaje prin care el sau ea te manipuleaza (ex te indeparteaza de prieteni vechi , familie , ca te va parasit , etc ).Cele enumerate in prima parte de mine eu le as denumi minciuni nevinovate ci nu santaj .

I can't give solutions to all of life's problems, doubts, or fears. But I can listen to you, and together we will search for answers.
 
nycoleDate: MIERCURI, 2009-09-02, 10:32 PM | Message # 10
Major general
Group: Moderators
Messages: 234
Status: Offline
Scapa de manipularea sentimentala
Stabilesti care sunt responsabilitatile tale.
Gandese-te la dorintele tale si la ceea ce ai vrea tu sa faci.
Invata sa spui nu, indiferent ce riscuri ar atrage dupa sine noua ta atitudine.
Dezvolta-ti inteligenta emotionala prin: invatarea ascultarii mesajului celuilalt, a intelegerii lui, redescoperirea imbratisarii tandre, nonerotice (ne tinem partenerul in brate timp de 30 minute, meditand in liniste).
Exprima-ti dorintele, nevoile si nu te baza doar pe puterea lui de a ghici.
Imparte sarcinile in mod echitabil.
Modifica-ti conceptiile de viata astfel incat sa fii convins(a) de adevarul afirmatiilor: Nu exista esec, ci doar succes partial!
a
 
Cyrus83Date: VINERI, 2009-09-04, 1:47 PM | Message # 11
MODERATOR
Group: Members
Messages: 192
Status: Offline
Quote (Bossy)
manipularea prin orice mijloc dar mai ales sentimental necesita inteligenta, indiferenta , in concluzie lipsa de scrupule

STIU CUM E, CHIAR AM FACUT ASA CEVA FATA DE O PERSOANA PE CARE AM VRUT SA O INCERC SA VAD CAT DE MULT INSEMN EU PENTRU EA, DAR DIN PACATE S-A DOVEDIT CA NU ERA ASA CUM MA ASTEPTAM. IN FINE NU CONTEAZA, DAR CUM ZICE BOSSY AM PUS TOATE ACESTE PUNCTE IN PRACTICA, DESI M-A DURUT CE II FACEAM AM LUCRAT PANA LA CAPAT SA VAD CE REACTIE VA AVEA, NU AM FOST MULTUMIT DE REZULTAT, DAR MERG MAI DEPARTE.

 
MORENADate: JOI, 2009-09-17, 5:52 PM | Message # 12
OWNER
Group: Administrators
Messages: 649
Status: Offline
Marius se spune ca cine sapa groapa altuia care singur in ea acelas lucru l ai patit incercand sa vezi care ii sunt sentimentele ei nu ai facut decat sa vezi ca ea te trateaza cu indiferenta. poate ca mult mai bine era sa afli asta prin cu totul alte mijloace decat sa ajungi sa joci teatru adica sa fi si tu o persoana care joaca un rol ca si ea de fapt. Scz daca am fost prea dura dar este opinia mea

I can't give solutions to all of life's problems, doubts, or fears. But I can listen to you, and together we will search for answers.
 
Cyrus83Date: SAMBATA, 2009-09-26, 8:08 PM | Message # 13
MODERATOR
Group: Members
Messages: 192
Status: Offline

Quote (MORENA)
Scz daca am fost prea dura dar este opinia mea

NU AI FOST DURA, PENTRU CA CHIAR AI DREPTATE...AM GRESIT SI ACUM SUPORT TOATE CUVINTELE CARE MI LE ARUNCA MEREU, CHIAR DACA MA DOR, TAC SI MERG MAI DEPARTE, STIU CA AM GRESIT, ORICUM TIMPUL NU IL MAI POT DA INAPOI. sad

 
MORENADate: LUNI, 2009-09-28, 3:59 PM | Message # 14
OWNER
Group: Administrators
Messages: 649
Status: Offline
Ceea ce poti face este sa ai curajul sa i recunosti si ei in fata ca ai gresit o gresala recunoscuta este pe jumatate iertata. dry

I can't give solutions to all of life's problems, doubts, or fears. But I can listen to you, and together we will search for answers.
 
BossyDate: JOI, 2009-10-08, 2:53 AM | Message # 15
ADMIN
Group: Administrators
Messages: 722
Status: Offline
foarte interesant ceea ce ai povestit tu marius povestea ta ma ajuta sa sublinez un lucru foarte important cum am zis si mai sus manipulatorul trebuie sa dea dovada de sange rece , indiferenta si lipsa de scrupule, pt ca dusmanul cel mai important al unui manipulator(mai ales un manipulator sentimental) este constiinta(remuscarile) prntru ca odata plecat pe un drum trebuie sa mergi pana la capat si sa iti croiesti singur o cal pana ajungi la normal.. daca ajungi sa ai mustrari de constiinta si incepe sa iti para rau pierzi controlul si mai mult ca sigur o a fi descoperit si o sa ai consecinte foarte grave de suportat pentru ca in mare parte manipularea este sprijinita de falsitate si profit (ocazie , slabiciuni , sentimente etc ) .. oricum ai lua-o si oricat de nobil ar fi gestul tau tot falsitate ramane deci parerea mea ar fi : daca nu te tine sa mergi pana la capat mai bine nu incepe .. iar daca totusi ai inceput si vrei sa ajungu totusi la un final pentru a nu avea probleme cu constiinta repete-ti mereu fraza : " - ea e naiva si nu stie ce e bine pt ea , deci e de datoria mea sa o indrum pe drumul cel bun .. mai tarziu imi va fi recunoscatoare " si poate asa vei reusi sa adormi mai linistit .....e trist e grav dar asta e lumea in care traim

We Ride Together We Die Together
 
BossyDate: JOI, 2009-10-08, 3:03 AM | Message # 16
ADMIN
Group: Administrators
Messages: 722
Status: Offline
Reguli de baza pentru a manipula barbatii:
Ghid de manipulare

In Cartea Neagră a Securităţii (cel mai celebru şi mai eficient ghid de manipulare) totul porneşte de la cunoaştere. Poţi să obţii orice, de la oricine, dacă îl descifrezi perfect. Vrei să-l manipulezi, să-l controlezi? Iată tot ce-ţi doreai să ştii despre mintea lui.Bărbatul (oricare, niciunul nu face excepţie, să nu uiţi asta!)
* are nevoie să fie important
* are nevoie să fie "mascul"
* are nevoie să fie dur şi să aibă dreptate
* e uşor de provocat fizic; mult mai uşor decât femeia
* se gândeşte mai mult la sex decât femeia
* vrea întotdeauna mai mult
* adoră să fie alintat, să fie în centrul atenţiei
* îi plac surprizele, biletele şi mâncarea
* foloseşte văzul mai mult decât orice alt simţ atunci când este vorba de interacţiune (de ce credeţi că sunt mai multe produse de lenjerie feminină decât masculină, iar revistele pentru bărbaţi se vând mai bine decât cele pentru femei?)
* îi place să o faci pe inaccesibila, dar nu prea mult!
* îi place să fie sigur că el domină
* îi plac discuţiile "fără perdea", să audă cât de "bun" e!
* îi place să fie dur, să se afirme aşa, iar tu să iei controlul asupra situaţiei

Printează aceste reguli, învaţă-le şi niciunul nu-ţi va rezista!

Attachments: 0705828.jpg (57.5 Kb)


We Ride Together We Die Together
 
MORENADate: JOI, 2009-10-08, 7:12 PM | Message # 17
OWNER
Group: Administrators
Messages: 649
Status: Offline
Quote (Bossy)
ea e naiva si nu stie ce e bine pt ea , deci e de datoria mea sa o indrum pe drumul cel bun .. mai tarziu imi va fi recunoscatoare " si poate asa vei reusi sa adormi mai linistit .....e trist e grav dar asta e lumea in care traim

surprised surprised surprised Bossy dar de unde stii tu ceea ce este bine pentru ea ? Nu cumva te gandesti doar la binele tau ? Aici mie sincer mi se pare pur egoism ca de frica unui esec tu sta stai sa ti faci scenarii in capsorul tau ca respectiva fata sa nu te mai iubeasca sau sa vezi cat de mult te iubeste . Ceea ce gandesti tu nu este intodeauna si ceea ce gandeste persoana de langa tine . Fiecare avem un tel in viata , unii sunt dispusi sa riste chiar daca pleaca din start cu -0 si sunt multi care resusesc sa ti atinga scopul. In mare masura toti stim ceea ce vrem de la viata si ceea ce este bine ptr noi.
Acest tip de manipulare o fac cei care nu reusesc sa poarte o conversatie normal ci se folosesc de tertipuri ascunse pentru asi atinge scopul.


I can't give solutions to all of life's problems, doubts, or fears. But I can listen to you, and together we will search for answers.
 
BossyDate: JOI, 2009-10-08, 7:28 PM | Message # 18
ADMIN
Group: Administrators
Messages: 722
Status: Offline
morena citatul pe care l-am pus in rubrica anterioara nu reprezinta un fap ci doar o modalitate de ati elibera constiinta .. daca mai citesti odata cu atentie ce am scris acolo o sa intelegi iar in nceea ce priveste manipularea crede-ma ca o face toata lumea mai mult sau mai putin iar cei care practica asta mai intens sunt de obicei persoane egoiste pot sa zic , impunatoare , care nu accepta NU ca raspun si care vor sa obtina ceea ce vor in viata fara sa tina cont de multe ori de consecinte, si in nici un caz nu sunt persoane care nu sunt in stare sa poarte o conversatie ,sunt peers chiar inteligente care sunt capabile ca prin conversatie sa faca o persoana sa joace dupa cum canta ei

We Ride Together We Die Together
 
Forum » LIFE STORIES/ POVESTI DE VIATA » DESPRE DRAGOSTE » MANIPULAREA PRIN EMOTII
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright by MORENA © 2024