VINERI, 2024-04-19, 12:38 PM


Main
Registration
Login
Welcome Guest | RSS  
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Forum moderator: Bossy  
Forum » MONDENII » GUINESS BOOK/CARTEA RECORDURILOR » Constructii Celebre
Constructii Celebre
nycoleDate: LUNI, 2009-09-07, 11:34 PM | Message # 21
Major general
Group: Moderators
Messages: 234
Status: Offline
Teatrul Globe din Londra, un monument de tradiţie

Teatrul Globe din Londra este locul unde Shakespeare lucra şi pentru care acesta a scris o mare parte din cele mai importante piese ale sale.
Teatrul Globe din Londra este locul unde Shakespeare lucra şi pentru care acesta a scris o mare parte din cele mai importante piese ale sale. Clădirea este o reconstrucţie fidelă a teatrului in aer liber din anul 1599. Sezonul teatral ţine din aprilie pănă in octombrie, cu producţii ale muncii lui Shakespeare, ale contemporanilor săi, dar şi ale autorilor moderni. In fiecare an, compania Teatrul Globe redescoperă relaţia dinamică dintre audienţă şi actori in această clădire unică. Clădirea este, de asemenea, gazda companiilor de teatru internaţionale care demonstrează impactul pieselor lui Shakespeare in lume.

Scena vechiului Teatru Globe era rectangulară, un fel de avanscenă scoasă in afară, in aer liber, la jumătatea curţii interioare. Măsura 13,10 metri lăţime, 8,20 metri inălţime şi era ridicată aproximativ 1,50 metri de la pămănt. Pe platformă exista o trapă pe care o foloseau artiştii să intre din "pivniţă". Plafonul a fost denumit "ceruri", fiind, probabil, pictat in culori celeste.

O altă trapă permitea actorilor să coboare pe scenă folosind frănghie şi hamuri speciale. Peretele din spatele scenei avea două sau trei uşi la nivelul principal, cu o cortină şi un balcon, destinate muzicanţilor sau unor scene artistice (vezi scena balconului din "Romeo

şi Julieta")

Legendă şi modernitate

Teatrul original, construit in 1599 de compania artistică Shakespeare, a fost mistuit de flăcări in anul 1613 in timpul unei reprezentaţii. Ca multe alte teatre din Londra, Globe a fost inchis de puritani in 1642. In anul 1644 a urmat demolarea lui, pentru a face loc unei construcţii de apartamente. Locaţia exactă a rămas necunoscută pănă in 1989, atunci cănd rămăşiţele fundaţiei au fost descoperite sub locul de parcare al terasei Anchor, pe Park Street.

La indemnul actorului şi regizorului american Sam Wanamaker, un nou teatru a fost construit după un plan elizabethan. Echipa designerilor a fost compusă din arhitectul Theo Crosby de la firma Pentagram, Buro Happold pentru structură şi servicii tehnice şi Boyden&Co pentru topografie.

Construcţia a fost realizată de McCurdy&Co, o importantă firmă de construcţii din Anglia. Teatrul a fost inaugurat in anul 1997 sub numele de "Shakespeare’s Globe Theatre". Primul director artistic numit in funcţie, in anul 1995, a fost Mark Rylance, un celebru actor internaţional. In 2006, acesta a fost inlocuit de Dominic Dromgoole, un reputat scriitor englez.

De ce este unicat

Noul teatru se găseşte la o distanţă de aproximativ 200 de metri de locul original şi este prima clădire cu acoperiş de stuf permisă in Londra, după Marele Foc din 1666. Ca şi teatrul original, acesta are o scenă ingustă, care este proiectată intr-o mare curte circulară, inconjurată de trei rănduri de fotolii inclinate. In curte, in faţa scenei, pot sta să urmărească reprezentaţiile, in picioare, pănă la 700 de persoane. Biletele pentru aceşti spectatori costă 5 lire. Singurele zone acoperite ale amfiteatrului sunt scena şi zona scaunelor. Intre stagiuni, teatrul este folosit in scopuri educaţionale.

Aspectul teatrului anilor ’60

Dimensiunile exacte ale clădirii au rămas necunoscute, dar forma şi mărimea acesteia au putut fi aproximate de cercetările ştiinţifice. Ruinele sugerează că amfiteatrul in aer liber, cu trei etaje, avea o capacitate de 3.000 de spectatori. Studii atente au relevat faptul că acesta ar fi fost un poligon cu 18-20 de laturi.

Attachments: 5153502.jpg (115.8 Kb)
 
MORENADate: JOI, 2009-11-05, 6:55 PM | Message # 22
OWNER
Group: Administrators
Messages: 649
Status: Offline
Eh uite ca am ocazia sa vad acest teatru mai trebe sa descopar locatia

I can't give solutions to all of life's problems, doubts, or fears. But I can listen to you, and together we will search for answers.
 
BossyDate: SAMBATA, 2009-11-07, 2:43 AM | Message # 23
ADMIN
Group: Administrators
Messages: 722
Status: Offline
Colosseumul

Dintre inestimabilele comori arheologice ale Romei, Colosseumul este cel mai des evocat monument, aparand in pagini literare si in numeroase pelicule cinematografice.

Numele sau, vine de la gigantica statuie a lui Nero, Colossus, situata in imediata sa apropiere. Constructia a inceput in anul 72 si s-a terminat 8 ani mai traziu cand 100 de zile de festivitati i-au marcat inaugurarea. Colosseumul avea, pentru acele timpuri, o uriasa capacitate. El putea adaposti 50.000 de spectatori adunati aici pentru a urmari spectacole, adesea foarte crude, dar care erau primite cu un deosebit entuziasm. Acestea includeau lupte intre gladiatori - de obicei sclavi special antrenati, lupte cu animale salbatice fioroase aduse la Roma din cele mai indepartate colturi ale Imperiului si chiar simulari de lupte navale, moment in care arena era umpluta cu apa.

Cladirea este o dovada de indemanare tehnica si imaginatie a constructorilor romani. De exemplu exista un sistem de copertine care protejau spectatorii de ploaie sau arsita soarelui. Fixate pe suporturi inalte, ele, mai exact ramasite ale lor, mai pot fi vazute in unele portiuni. Ca mai toate constructiile de acest gen, Colosseumul a avut mult de suferit de pe urma ploilor sau cutremurelor si chiar datorita oamenilor care nu s-au sfiit sa-i fure marmura, dandu-i alte intrebuintari...

Ingeniozitatea constructorilor a ramas insa evidenta. Intrarile si iesirile spectatorilor se faceau rapid, fiind asigurate de 80 de deschideri create in acest scop la parter. Fiecare indica sectorul si locul cautat de spectator, avand rezervari pentru diferite categorii sociale. Prima dintre acestea era detinuta de rege si suita sa. Galeria din varf era pentru oamenii obisnuiti si femeile fara rang. Arena reprezenta un sistem complex cu subsoluri, diferite mecanisme si coridoare de trecere pentru gladiatori si animalele salbatice. Drumul pana la statuia lui Nero, este marcat de placi de marmura.

Attachments: 4933537.jpg (35.5 Kb) · 1903473.jpg (28.3 Kb)


We Ride Together We Die Together
 
MORENADate: MARTI, 2010-03-02, 2:11 PM | Message # 24
OWNER
Group: Administrators
Messages: 649
Status: Offline
Ehhhhhhhhhhhhh Bossy am fost la Roma intradevar este un superb oras dar crede ma ca la coloseum nu am ajuns era in plan dar ...... tongue tongue tongue

I can't give solutions to all of life's problems, doubts, or fears. But I can listen to you, and together we will search for answers.
 
MORENADate: MARTI, 2010-03-02, 2:18 PM | Message # 25
OWNER
Group: Administrators
Messages: 649
Status: Offline
Fantana Trevi din Roma, Italia

Prima pagina » Destinatii pe meridiane » Fantana Trevi din Roma, Italia
Fantana Trevi din Roma, Italia

Stralucitoare pe timp de zi si romantica dupa lasarea intunericului, fantana Trevi este cea mai frumoasa fantana din Roma si una dintre cele mai renumite din lume. Construita intre 1732 si 1751, reprezinta un prestigios proiect in care au fost implicate nume ca Nicola Salvi, Gian Lorenzo Bernini sau Giovanni Pannini.


Rocile, sculpturile minunate si valurile de apa ce tasnesc aduse din Agrioppa printr-un apeduct construit in secolul 19 inainte de Hristos, formeaza un cadru perfect ce pune in valoare statuia lui Neptun.

Fantana Trevi este un monument reprezentativ pentru Roma. De asemenea este locul unde intalnesti mii de turisti ce spera sa li se indeplineasca dorintele. Legenda spune ca daca stai cu spatele la fantana si arunci cu mana dreapta o moneda peste umarul stang vei mai veni in Roma cat de curand. Daca arunci doua monede se spune ca te asteapta o noua poveste romantica de dragoste. Daca arunci trei monede te casatoresti sau .. divortezi, asta daca chiar iti doresti !

In sezonul nuntilor in fata fantanii Trevi vin miri si mirese care fac poze si isi pun o dorinta respectand traditia de a arunca o moneda peste umarul stang.

Un alt element de atractie este Palatul Poli situat in spatele fantanii. La o privire atenta veti observa ca ferestrele de la penultimul etaj, chiar daca par a fi reale, sunt pictate.

In fantana Trevi ajung zilnic aproximativ 3.000 de euro. Banii sunt folositi pentru subventionarea unui supermarket pentru oamenii saraci.

PS . Aici da pot sustine ca este adevarat ce se spune de aceasta fantana pe langa ca este superba ca sculptura eu aruncand doi banuti in acea fantana traiesc o poveste incredibila de dragoste cu o persoana care chiar acolo am intalnit-o pentru prima oara.

Attachments: 0983044.jpg (117.9 Kb) · 0641160.jpg (24.7 Kb)


I can't give solutions to all of life's problems, doubts, or fears. But I can listen to you, and together we will search for answers.
 
Forum » MONDENII » GUINESS BOOK/CARTEA RECORDURILOR » Constructii Celebre
  • Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Search:

Copyright by MORENA © 2024